Riječ osnivača, Thomas Lydell 


Često čujemo: “Oh, pa ti znaš znakovni jezik! Znači da možeš fluentno komunicirati sa svim gluhima u Australiji i Sjedinjenim Državama!" No, to je pogrešno! Znakovni jezik nije jednak u cijelom svijetu. I razlikuje se od govornih jezika, inače ne bi bilo velike potrebe za našom web stranicom spreadthesign.com.

Kao što je rekla kraljica Švedske na pokretanju spreadthesign.com krajem ožujka 2009. godine: 

“Zamislite kada bi sva gluha djeca u svijetu mogla biti ujedinjena jednim jezikom, nekom vrstom Esperanta. No, naravno da to zbog različitih kultura ostaje samo san.”

Kada sam prijavljivao ovaj projekt, želio sam okupiti znakove svih europskih država predstaviti ih i učiniti dostupnima na našoj web stranici. Znakovni jezik razvijaju gluhi korisnici stoga mi ne možemo niti ne želimo izmišljati nove znakove na spreadthesign.com.


Spread the sign je bio međunarodni EU projekt između 2012.-2015. godine pod Leonardo da Vinci i Lifelong Learning Program - Leonardo Network. U Network projektu povećali smo broj partnera i snimili znakove kako bi svaki znakovni jezik imao 15.000 snimljenih znakova i napravili smo diseminaciju u svakoj državi. EU i Leonardo su nam sa svojim resursima dali mogućnost pokazati naše sposobnosti u poboljšanju strukovne edukacije gluhih učenika i studenata za države partnere Spread the signa. Naš projekt je, kao mnogi drugi, pod stalnim nadzorom naše Nacionalne agencije. Pozitivno je što nam oni daju vrijedne povratne informacije na izvješća koja im šaljemo. Zanimljive evaluacije završnih izvještaja naših ranijih projekata dobili smo od Örebro Sveučilišta u Švedskoj i njihovog Odjela za edukaciju o gluhima. Evaluaciju možete preuzeti na ovoj stranici. 

Proslijeđujemo vam i poveznice na komisiju i našu Nacionalnu agenciju gdje možete pronaći još informacija.

http://ec.europa.eu/education/lifelong-learning-programme/doc82_en.htm
http://www.programkontoret.se

Ovo evaluacijsko izvješće naručila je Europska Komisija, a izradila konzultantska tvrtka ICF GHK u Londonu 2011. Sadržava informacije o projektu, fokus, pristup, inovativne aspekte, ciljeve, utjecaj, faktore uspjeha i održivost.

Evaluacije za preuzimanje 
2008 | 2010 | 2015

EU izvještaj za preuzimanje 
2011