Λίγα λόγια από τον ιδρυτή, Thomas Lydell 

Μία συχνή φράση είναι: "Α, ξέρεις νοηματική! Τότε μπορείς να επικοινωνήσεις και με όλους τους κωφούς ανθρώπους στην Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες!" Οχι, αυτό είναι λάθος! Οι νοηματικές γλώσσες δεν είναι ίδιες παντού. Είναι όπως ακριβώς και οι προφορικές γλώσσες. Διαφορετικά, δεν θα υπήρχε τόσο μεγάλη ανάγκη για την ιστοσελίδα μας, spreadthesign.com.

Όπως η Βασίλισσα της Σουηδίας είπε στην έναρξη λειτουργίας του spreadthesign.com τον Μάρτιο του 2009: 

“Φανταστείτε αν όλα τα κωφά παιδιά μπορούσαν να είναι ενωμένα υπό μία γλώσσα - παγκόσμια, ένα είδος Εσπεράντο. Όμως φυσικά, εξαιτίας των διαφορετικών πολιτισμών, αυτό παραμένει μόνο ένα όνειρο". 

Όταν έκανα την αίτηση για αυτό το πρόγραμμα, ήθελα να να συγκεντρώσω νοήματα από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και να τα παρουσιάσω - να γίνουν διαθέσιμα στην ιστοσελίδα μας. Οι νοηματικές γλώσσες αναπτύσσονται από κωφούς ομιλητές κι έτσι δεν μπορούμε να εφευρέσουμε καινούργια νοήματα στο spreadthesign.com.


Το spread the sign ήταν ένα διεθνές ευρωπαϊκό πρόγραμμα μεταξύ των ετών 2012-2015, υπό την αιγίδα του προγράμματος Leonardo da Vinci και του προγράμματος Διαβίου Μάθησης, υπό την λειτουργία του δικτύου Leonardo. Στο δικτυακό αυτό πρόγραμμα διευρεύναμε τη συνεργασία καταγράφοντας νοήματα, έτσι ώστε κάθε γλώσσα να έχει 15.000 τεκμηριωμένα νοήματα και διεξήγαμε ευρείες περιοδείες διάδοσης σε κάθε χώρα. Η ΕΕ και το Λεονάρντο, με τους πόρους που διαθέτουν, μας έχουν δώσει την ευκαιρία να αναδείξουμε τη δυνατότητα βελτίωσης της επαγγελματικής εκπαίδευσης κωφών μαθητών και φοιτητών για τις χώρες εταίρους του    Spread the sign.

Το πρόγραμμά μας βρίσκεται, όπως κάθε άλλο πρόγραμμα, υπό τη συνεχή παρακολούθηση του εθνικού πρακτορείου μας. Αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό, καθώς λαμβάνουμε επίσης πολύτιμη ανατροφοδότηση από τις διάφορες αναφορές που στέλνουμε. Στις τελικές αναφορές των προγραμμάτων μας έχουμε αξιολογήσεις από το Πανεπιστήμιο του Όρεμπρο στην Σουηδία. Μπορείτε να κατεβάσετε την αξιολόγηση από αυτήν τη σελίδα. 

Παρακάτω βρίσκονται σύνδεσμοι για την επιτροπή και το εθνικό μας πρακτορείο, όπου μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες.

http://ec.europa.eu/education/lifelong-learning-programme/doc82_en.htm
http://www.programkontoret.se

Αυτή είναι μία έκθεση αξιολόγησης υπό εντολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που διεξήχθηκε από την συμβουλευτική εταιρεία ICF GHK στο London το 2011. Αναφέρεται στην εστίαση, την προσέγγιση, τις καινοτόμες πτυχές, τα αποτελέσματα, τους παράγοντες επιτυχίας και τη βιωσιμότητα του προγράμματος. 

Αξιολογήσεις προς μεταφόρτωση
2008 | 2010 | 2015

Δελτίο αναφοράς της ΕΕ προς μεταφόρτωση
2011